Vanaf 7 september iedere zaterdag om 19.05 uur op NPO 1

Mogelijk in 2023 geen OV-chipkaart meer

Mogelijk in 2023 geen OV-chipkaart meer

Mogelijk wordt de OV-chipkaart in 2023 afgeschaft. De techniek is namelijk verouderd. Bovendien is het relatief duur. Dat laat staatssecretaris Stientje van Veldhoven weten aan de Tweede Kamer.

Of het wordt afgeschaft, hangt wel af van hoe snel nieuwe betaalmethoden succesvol kunnen worden ingevoerd.

Reizen op saldo

Reizigers moeten in het huidige systeem saldo op de ov-chipkaart zetten. Andere manieren van betalen zijn hierbij niet mogelijk. "Daarom is, in het belang van de reiziger, de voorkeur uitgesproken voor een eigentijds betaalsysteem."

Toekomstmuziek

Van Veldhoven schrijft dat reizigers in de toekomst bijvoorbeeld moeten kunnen betalen met hun bankpas of mobiele telefoon. "Uiteraard blijft anoniem reizen, dus zonder account, ook mogelijk."

Van Veldhoven hoopt dat in 2021 de nieuwe betaalmethoden landelijk kunnen worden geïntroduceerd. "Zodat uiterlijk in 2023, wanneer gebleken is dat de nieuwe betaalwijzen voldoen, de techniek achter de ov-chipkaart uitgezet kan worden."

Er moet nog wel veel worden uitgewerkt, benadrukt een woordvoerder van het ministerie. Zo kan het dat reizigers in de toekomst vooraf geld op een account laden. Daarnaast is een afschrijving aan het einde van de maand een optie. Ook is niet uitgesloten dat er alsnog een nieuw soort OV-chipkaart komt waarmee kan worden afgerekend, naast bijvoorbeeld een bankpas of mobiele telefoon. De verplichting voor alle reizigers om met dezelfde soort kaart te betalen, verdwijnt. ANP