Vanaf 7 september iedere zaterdag om 19.05 uur op NPO 1

‘Mogelijk meer diabetespatiënten in aanmerking voor vergoeding Freestyle Libre’

‘Mogelijk meer diabetespatiënten in aanmerking voor vergoeding Freestyle Libre’

Uit onderzoek van zorgverzekeraar Zilveren Kruis en Diabeteszorg Nederland blijkt dat de kwaliteit van leven voor diabetespatiënten toeneemt bij het gebruik van de Freestyle Libre. Zo is er sprake van minder hypoglykemieën en stripgebruik, minder arbeidsuitval en minder aan diabetes gerelateerde ziekenhuisopnames.

Geen vingerprikken meer

De Freestyle Libre is een klein apparaatje dat op de bovenarm geplaatst wordt. De sensor blijft hier gedurende twee zitten. Om het kwartier meet de FSL de glucosewaarde. Patiënten hoeven niet meer in de vinger te prikken om het glucosegehalte te bepalen.

Beperkte vergoeding

Het Zorginstituut maakte in april al bekend dat een aantal patiëntgroepen in aanmerking komen voor vergoeding van dit hulpmiddel. ‘We hopen dat het Zorginstituut met deze nieuwe inzichten kan bepalen of een grotere groep verzekerden in aanmerking komt voor vergoeding’, aldus Olivier Gerrits, directeur Zorginkoop Zilveren Kruis.

Verwachting bredere vergoeding

Diabetesvereniging Nederland is enthousiast over de resultaten. ‘De toename in kwaliteit van leven strookt volledig met onze bevindingen uit de praktijk’, zegt Olof Kings, directeur van de vereniging. Zowel de Diabetesvereniging als het Zilveren Kruis spreken de verwachting uit dat de Freestyle Libre voor een grotere groep verzekerden in aanmerking komt voor vergoeding. 

Uitzending Kassa

Bekijk hier het fragment waarin Kassa aandacht heeft besteed aan de Freestyle Libre.

Wil je meer weten over de Freestyle Libre en het gebruik ervan? Bekijk hier dan het filmpje van het Zilveren Kruis over de sensor.

 

Bron: Zilveren Kruis