Iedere zaterdag om 19.05 uur op NPO 1

Multivitamines peuters bevatten onvoldoende vitamine D

Multivitamines peuters bevatten onvoldoende vitamine D

Veel multivitamines voor peuters zijn niet goed afgestemd op de behoeften van jonge kinderen, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.

37 multivitamines geschikt voor kinderen tot 4 jaar werden onderzocht door de Consumentenbond. Bijna de helft van de multivitamines bevat te weinig vitamine D. Drie producten hebben een onaanvaardbaar hoge dosis vitamine A of foliumzuur.

Onjuiste hoeveelheden vitamines en mineralen

Het advies voor kinderen in deze leeftijdsgroep is om dagelijks 10 microgram vitamine D te slikken. Dit zou een zeldzame botziekte voorkomen. Veel producten bevatten niet de aanbevolen hoeveelheid. Andere producten bevatten te hoge doseringen vitamines en mineralen. In enkele gevallen bevatten de vitamines een veelvoud van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor peuters.

Zo bevat Omnivit Junior Gummies meer vitamine A dan de aanvaardbare bovengrens die door de Europese toezichthouder is vastgesteld. Een langdurige te hoge hoeveelheid vitamine A kan leiden tot vergiftiging. New Care Supplements Multi kinderen en Nurin Supplements kinder vitaminen & mineralen bevatten op hun beurt teveel foliumzuur.

Fabrikanten moeten zorgvuldiger zijn

Sandra Molenaar, directeur van de Consumentenbond, zegt het volgende: "We roepen fabrikanten dringend op zorgvuldiger te zijn in het samenstellen van multivitamines voor deze jonge doelgroep." 

Bron: de Consumentenbond