Vanaf 7 september iedere zaterdag om 19.05 uur op NPO 1

'My Data Done Right' maakt online gegevens opvragen makkelijker

'My Data Done Right' maakt online gegevens opvragen makkelijker

Gegevens opvragen bij bedrijven, instellingen en de overheid wordt makkelijker met de dienst My Data Done Right. Stichting Bits of Freedom introduceert de dienst precies vijf maanden na de ingang van de AVG.

De organisatie voor digitale burgerrechten wil mensen meer grip geven op hun data. Bits of Freedom maakt het eenvoudiger om het recht dat burgers hebben, op grond van de Algemene verordening gegevensbescherming, te gebruiken. Bedrijven en instanties zijn volgens de AVG verplicht inzage te geven. 

Verzoek automatisch gegenereerd

Met My Data Done Right kan je gemakkelijk een inzage-, correctie- of verwijderverzoek opstellen of een verzoek om je gegevens over te dragen. Je verzoekt wordt automatisch gegenereerd. Je moet hem alleen zelf versturen. De dienst stuurt ook reminders per mail of in je agenda zodat je niet kan vergeten dat je een verzoek hebt ingediend. 

Bedrijf selecteren

Zelf in privacyverklaringen zoeken naar de relevante contactgegevens is niet meer nodig. My Data Done Right heeft de gegevens van ruim 1000 organisaties. Je hoeft alleen wat standaard gegevens in te vullen.

Herinnering

Organisaties hebben volgens de wet tot een maand de tijd om te reageren. Als dit niet gebeurt is het mogelijk om via My Data Done Right een herinnering te versturen.

Beschikbaar voor de hele EU

De dienst moet toegankelijk worden voor zoveel mogelijk mensen in de Europese Unie. Ook blijft de My Data Done Right de database met organisaties uitbreiden.

Bronnen: Tweakers / Bits of Freedom