Iedere zaterdag om 19.05 uur op NPO 1

'Nabestaanden laten voor duizenden euro’s aan verzekeringsgeld liggen'

'Nabestaanden laten voor duizenden euro’s aan verzekeringsgeld liggen'

Nabestaanden weten na het overlijden van een dierbare vaak niet of die een levensverzekering en laten zo duizenden euro's liggen, meldt Uitvaartverzekeringwijzer.net. Het gaat om verschillende levensverzekeringen, zoals de uitvaartverzekering en de overlijdensrisicoverzekering.

Grote bedragen

Polissen zijn vaak onvindbaar voor nabestaanden en hierdoor worden lang niet alle levensverzekeringen geclaimd. 70 procent van de Nederlanders heeft een uitvaartverzekering. Met zo'n verzekering kunnen nabestaanden de kosten van de uitvaart betalen. De meeste Nederlanders zijn verzekerd voor een bedrag tussen de 5.000 en de 10.000 euro. Wanneer de nabestaanden niet weten of er een polis afgesloten is, laten zij grote bedragen liggen. De premie van uitvaartverzekeringen wordt vaak binnen een bepaalde periode betaald. Hierdoor kan het zijn dat de overledene ruim voor zijn overlijden de gehele premie al heeft voldaan, waardoor nabestaanden geen premiebetalingen op de laatste rekeningafschriften van de overledenen vinden.

Grootste kans bij uitvaartdeposito's

Bij uitvaartdeposito’s is de kans het grootst dat nabestaanden geld laten liggen. Dit komt omdat de premie inleg van een uitvaartdeposito vaak al jaren voor overlijden is gestopt. Met een uitvaartdeposito wordt door middel van een geldstorting een overeenkomst aangegaan. Bij overlijden komt het geldbedrag vrij voor de nabestaanden en hiermee kan de uitvaart bekostigd worden. Doordat de inleg in deze “spaarpot” vaak jaren geleden heeft plaatsgevonden vinden nabestaanden geen premiebetalingen op de laatste rekeningafschriften van de overledene en zijn daardoor niet op de hoogte van deze verzekering.

Grotere bedragen bij overlijdensrisicoverzekeringen

Bij overlijdensrisicoverzekeringen kunnen de bedragen nog veel groter zijn. Zo'n verzekering wordt vaak afgesloten bij een hypotheek en hiermee zorgt men ervoor dat nabestaanden in het huis kunnen blijven wonen en de vaste lasten kunnen blijven
betalen. De kans dat een overlijdensrisicoverzekering niet geclaimd wordt is echter wel een stuk kleiner dan bij uitvaartverzekeringen.

'Bied inzicht in levensverzekeringen'

Omdat iedere Nederlander te maken krijgt met het overlijden van een dierbare en het regelen van een uitvaart, moet er een oplossing komen, aldus Leon Schouten, directeur van Uitvaartverzekeringwijzer.net. "Ik pleit voor een
systeem waarbij direct na overlijden duidelijk wordt welke levensverzekeringen er allemaal zijn. Voor pensioenen is er mijnpensioenoverzicht.nl. Mijnlevensverzekeringenoverzicht.nl. zou een goede oplossing kunnen zijn". Schouten laat zijn pleidooi vergezeld gaan van een online petitie.