Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Nederlanders doen niets met 84 miljoen euro aan vreemde valuta

27-06-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
77 keer bekeken
  •  
exotisch-geld_02.jpg
Er ligt voor 84 miljoenen euro aan buitenlands geld te verstoffen. Een kwart daarvan bestaat uit pre-euro geld, zoals drachmen, peseta's en marken. Zo blijkt uit onderzoek van Plus Magazine.
Hoeveel vreemde valuta er nog ligt te wachten op een volgende reis was tot op heden onbekend, maar de enquête onder 1304 lezers van Plus Magazine geeft een goede indruk.
In de la
Bijna de helft van de ondervraagden (45 procent) heeft nog buitenlands geld liggen. Eén op de acht van hen heeft geen idee van de waarde, ongeveer éénderde denkt er niet meer voor te kunnen krijgen dan 25 euro. De andere helft schat de waarde hoger in. Volgens een bescheiden schatting ligt er dan in Nederland voor ruim 84 miljoen euro aan buitenlands geld te wachten tot het de grens weer over mag. Meestal gaat het om US dollars en GB ponden.
Bovendien blijkt uit het onderzoek dat vakantiegeld lang blijft liggen. Een kwart (met een geschatte waarde van ruim 20 miljoen euro) bestaat namelijk uit meer dan 12 jaar oude briefjes en munten van vóór de invoering van de euro.
De meeste ondervraagden hebben geen idee wat ze met het geld gaan doen en bewaren het maar. Dat is niet nodig, want er zijn nog mogelijkheden om het in te wisselen.
Omwisselen
Rabobank accepteert weliswaar geen buitenlands geld meer, ING biedt die dienst nog wel aan rekeninghouders. Bij de 50 vestigingen van GWK Travelex kunnen klanten eveneens terecht. Niet alleen met courante valuta, ook een deel van de biljetten die door de euro zijn vervangen wordt daar nog steeds geaccepteerd.
Welke vreemde valuta hebt u nog in huis?
35% - US Dollar
32% - GB Pond
24% - Pre-euro geld (Drachmen, lires, peseta's etc.)
21% - Zwitserse Franks       
11% - Turks Lira
5% - Egyptische ponden
41% - Overig                             
(meerdere antwoorden mogelijk)
Wat bent u van plan te gaan doen met de vreemde valuta?
36% - Weet ik nog niet
34% - Binnenkort uitgeven op vakantie
22% - Bewaren
3% - Schenken aan een goed doel
5% - Iets anders
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!