Iedere zaterdag om 19.05 uur op NPO 1

Nederlanders gaan vaak onvoorbereid op reis

Nederlanders gaan vaak onvoorbereid op reis

Van de Nederlanders die vorig jaar naar het buitenland reisden, hebben twee op de drie (70 procent) zich onvoldoende voorbereid. Ze hebben zich bijvoorbeeld niet laten informeren over de veiligheidssituatie in het land, de benodigde reisdocumenten en vaccinacties of de lokale gebruiken.

Terreurdreiging doorslaggevend bij kiezen vakantie

Onder de mensen die zich wel goed hadden voorbereid was terreurdreiging doorslaggevend bij het kiezen van een veilige vakantiebestemming, blijkt uit onderzoek van bureau NBTC-NIPO in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Goede voorbereiding

,,Een goede voorbereiding is het halve werk'', aldus minister Halbe Zijlstra. ,,Zeker bij de wat exotischer bestemmingen kost het even tijd. Maar het is belangrijk dat iedereen die naar het buitenland vertrekt voor vakantie of zakenreis, gezond en wel thuiskomt.'' De minister opent dinsdag de Vakantiebeurs in de Utrechtse Jaarbeurs en grijpt die gelegenheid aan om mensen te wijzen op het belang van voorbereiding.

Advies van het ministerie van Buitenlandse Zaken

Voor 6 procent van de buitenlandse vakanties (1,1 miljoen vakanties) hebben Nederlanders advies van het ministerie ingewonnen. Dat gold vooral voor bestemmingen die in het nieuws waren vanwege onrust of terreurdreiging, zoals Turkije of de Verenigde Staten. De BZ Reisadvies App is door ruim 200.000 mensen gedownload. Het 24/7 BZ Contactcenter stond vorig jaar 700.000 keer reizigers te woord. 

Nederlander vaker op vakantie over de grens

Nederlanders gaan steeds vaker op vakantie en dan vooral naar het buitenland. Dat blijkt uit onderzoek naar vakanties van Nederlanders door NBTC-NIPO. De onderzoekers wijzen vooral naar de aantrekkende economie als reden voor de toename. Circa 13 miljoen Nederlanders, 82 procent van de bevolking, gingen afgelopen jaar minstens één keer op vakantie. Dat waren er ruim 250.000 meer dan in 2016. In totaal werden 36,7 miljoen vakanties geboekt, wat 3 procent meer was dan een jaar eerder.

Ruim de helft van het aantal vakanties werd in het buitenland gevierd. Dat betekende een stijging van 7 procent in vergelijking met 2016. Vooral uitstapjes naar Spanje en Griekenland zaten daarbij in de lift.

In totaal werd afgelopen jaar voor 16,8 miljard euro aan vakanties besteed in zowel binnen- als buitenland.