Iedere zaterdag om 19.05 uur op NPO 1

Nederlanders geven relatie met overheid een 6

Nederlanders geven relatie met overheid een 6

Een overheid die eerlijk en begripvol is. Dat willen Nederlanders in 2030.

Ook wensen Nederlanders dat de overheid snel reageert en ze met kennis van zaken een handje op weg helpt. Nu geven Nederlanders hun relatie met de overheid een zes. Deze wordt omschreven als "noodzakelijk, ingewikkeld en ver weg". Dit blijkt uit onderzoek van KANTAR, dat in opdracht van de Nationale ombudsman onder 1500 Nederlanders werd uitgevoerd.

Versimpeling van de overheid

Het belangrijkste verbeterpunt dat naar voren kwam uit het onderzoek was dat de overheid in de toekomst moet versimpelen. Dat zou bereikt moeten worden door onder meer begrijpelijke taal en eenvoudigere procedures toe te passen. Ook zou minder bureaucratie en kennis van zaken van medewerkers moeten leiden tot versimpeling.

Driekwart van de Nederlanders vindt de deskundigheid van medewerkers in de communicatie tussen burger en overheid het belangrijkste punt. Dit vinden Nederlanders nog belangrijker dan de veiligheid van bijvoorbeeld hun persoonsgegevens (zestig procent), de afhandelingssnelheid (56 procent) en persoonlijk contact (28 procent). ANP