Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

‘Nederlanders krijgen dubieuze Lyme-diagnose in buitenlandse klinieken’

18-10-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
258 keer bekeken
  •  
lyme.jpg
Honderden Nederlanders met gezondheidsklachten wijken uit naar peperdure Lyme-klinieken in het buitenland voor een second opinion. Ze denken dat ze de ziekte van Lyme hebben, ook al is dat volgens hun eigen artsen niet het geval. Dat komt naar voren in een reportage van het televisieprogramma Zembla , waarin drie lyme-klinieken worden uitgelicht.

ALS-patiënten krijgen diagnose ziekte van Lyme

Uit de uitzending blijkt dat Deense patiënten met de dodelijke spierziekte ALS en de hersenziekte Parkinson een diagnose en behandelplan kregen voor de ziekte van Lyme. Kerngezonde Deense journalisten deden zich in de reportage voor als patiënt en lieten hun bloed onderzoeken in meerdere klinieken. Met een geheime camera legden ze vast dat behandelaren Lyme constateerden bij gezonde proefpersonen.

Geen wetenschappelijk bewijs

Voor claims van buitenlandse klinieken dat ze betere testen en behandelingen hebben ontwikkeld voor de ziekte van Lyme, ontbreektvolgens medisch specialisten het wetenschappelijk bewijs. Uit de reportage blijkt dat een behandelaar bij een zowel een 3-jarig meisje als één van de gezonde Deense presentatoren de ziekte van Lyme vaststelt. Dat terwijl de methode die daarbij gebruikt wordt, middels het aanwijzen van zogenoemde Borrela-bacteriën onder een microscoop, volgens een Noorse studie uit 2016 nog als onbetrouwbaar werd bestempeld. Meer op de website van Zembla
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!