Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

‘Nederlanders veel later met pensioen dan ze denken’

03-06-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
110 keer bekeken
  •  
ouderen bos 930x520
Uit onderzoek van het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI) blijkt dat Nederlanders de leeftijd waarop ze AOW-gerechtigd zijn flink onderschatten. Mensen denken twee tot drie jaar eerder met pensioen te kunnen gaan dan ze daadwerkelijk kunnen. Dat de AOW-leeftijd omhooggaat, dat weten de meeste Nederlanders wel. Veel mensen weten echter niet hoe die verhoging verloopt, volgens de huidige regels.

Koppeling met levensverwachting

In 2015 is besloten om de AOW-leeftijd vanaf 2016 versneld te verhogen naar 67 jaar in 2021. Deze is vervolgens  gekoppeld aan de stijging van de levensverwachting. Elk jaar dat we ouder worden zullen we ook langer doorwerken, is hierbij het devies. Deze een-op-een koppeling is in de wet vastgelegd. Dit zal vermoedelijk leiden tot een AOW-leeftijd van 75 jaar voor baby's die nu worden geboren.

‘Onvrede is groot’

Dat de AOW-leeftijd verschuift en niet meer op 65 jaar vastligt zorgt voor veel boosheid, aldus de onderzoekers. Vooral lager opgeleide werknemers zijn verontwaardigd. Zij voelen zich onzeker of men fysiek en mentaal die opschuivende AOW-leeftijd bij kan houden.

Mogelijk minder snelle stijging AOW-leeftijd

De AOW-leeftijd is op dit moment weer een actueel thema. Kabinet, werkgevers en werknemers gaan weer in gesprek over hervorming van het pensioenstelsel. Het kabinet ziet mogelijkheden om de AOW-leeftijd minder stringent te koppelen aan de levensverwachting, aldus minister Koolmees van Sociale Zaken. Dat betekent dus dat de pensioenleeftijd minder snel zou stijgen. Hij heeft de vakbonden en de SER uitgenodigd om de vastgelopen onderhandelingen over een pensioenakkoord weer te hervatten. Afgelopen week waren er nog grote stakingen voor een beter pensioen.

Wat is jouw AOW-leeftijd?

Wie wil weten wat zijn of haar AOW-leeftijd is kan terecht op de website van de Sociale Verzekeringsbank. Door  hier  te klikken kun je door je geboortedatum in te vullen checken wat momenteel jouw AOW-leeftijd is.  
Bronnen: MeJudice.nl en SVB.nl 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!