Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Nederlands overschot is buitensporig'

14-06-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Staatsschuld
Het zijn niet alleen de zuidelijke EU-landen die hun "economische excessen", zoals hoge staatsschulden, moeten aanpakken. Ook Nederland en Duitsland moeten er, volgens IMF-topvrouw Christine Lagarde, aan geloven. De Nederlandse en Duitse begrotingsoverschotten zijn evenzeer buitensporig.

Nederland moet "in hoge kwaliteit investeren"

Lagarde sprak dit uit in Luxemburg na haar presentatie aan de Eurogroep van de jaarlijkse rapportage van de VN-organisatie over de eurozone. Volgens Lagarde moeten landen die ruim in de 'slappe was' zitten, zoals Nederland, veel meer "in hoge kwaliteit investeren".

Overschot op de staatsbegroting

Nederland boekte vorig jaar een overschot op de staatsbegroting van 11,3 miljard euro. Dit was 1,5 procent van het bruto binnenlands product (bbp). In Duitsland is het overschot nog groter. Hier is het zelfs 3 procent.

Investeren in intellectueel eigendom, onderzoek en ontwikkeling

Niet alleen Lagarde, maar ook de Europese Commissie heeft kritiek op het Nederlandse begrotingsoverschot. Ze spoorde Den Haag er in februari nog op aan meer te investeren in niet alleen tastbare zaken, maar ook bijvoorbeeld in intellectueel eigendom, onderzoek en ontwikkeling.

EU-landen met hoge staatsschulden

Zonder Italië bij naam te noemen, waarschuwde Lagarde dat "de overwegend zuidelijke EU-landen met hun hoge staatsschulden het juiste begrotingspad moeten vinden. Dat vergt politieke moed. Maar de instrumenten daarvoor bestaan." ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!