Iedere zaterdag om 19.05 uur op NPO 1

Nederlandse overheid investeert 20 miljoen euro in betaal- en vervoersapp

Nederlandse overheid investeert 20 miljoen euro in betaal- en vervoersapp

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en zeven regio’s investeren 20 miljoen in een proef met een betaal- en vervoersapp. De app moet zowel het plannen van een reis als het betalen ervan mogelijk maken. De app gaat ook combinaties van vervoersmiddelen aanbieden.

Verschillende vervoerstypen

De app wordt gelanceerd onder de naam Mobility as a Service (MaaS). Om mensen te helpen met hun reis van A naar B biedt MaaS informatie over verschillende vervoerstypen: (deel)auto’s, openbaar vervoer, (deel)fietsen en taxi’s. 

Gelijk afrekenen

Gebruikers van MaaS kunnen met de app hun reisroute plannen en die direct afrekenen bij de verschillende  aanbieders en vervoerders. ‘Flexibiliteit en duurzame mobiliteit staan voorop’ aldus het ministerie. 

Regionale pilots

Er wordt door de overheid twintig miljoen euro geïnvesteerd in zeven regionale pilots. Deze gaan in 2019 van start in Rotterdam, Amsterdam, Eindhoven, Limburg, Groningen/Drenthe, Twente en Utrecht/ Leidsche Rijn. De pilots duren twee tot drie jaar. Volgens het ministerie starten de pilots regionaal maar kunnen ze snel landelijk worden uitgerold. Bron: Tweakers/ Rijksoverheid