Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Netbeheerder boos over achterlopen klokjes

06-03-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
wekker laptop 930x520
TenneT is samen met de andere Europese netbeheerders boos op twee landen op de Balkan die via het stroomnet een conflict uitvechten. Hierdoor kunnen bepaalde klokken en wekkers in heel Europa tot zes minuten gaan achterlopen, aldus TenneT. Volgens goed ingevoerde bronnen gaat het om een ruzie tussen Servië en Kosovo, die al bijna twintig jaar met elkaar overhoop liggen.

Landen moeten zich aan stroomafspraken houden

Er wordt op hoog niveau druk uitgeoefend op Servië en Kosovo om zich aan de Europese stroomafspraken te houden. De samenwerkingsorganisatie van Europese hoogspanningsnetbeheerders Entso-e komt naar verwachting later op de dag met een verklaring.
Ruim dertig landen zorgen er samen voor dat het hoogspanningsnet een frequentie heeft van 50 hertz. De ruziënde landen proberen elkaar onder druk te zetten door hun afgesproken portie stroom van 300 megawatt sinds half januari niet te leveren. Dat zorgt voor ,,een piepkleine dip'' in het net. Het blijkt dat veel huishoudelijke klokken op bijvoorbeeld ovens en wekkers die op netstroom werken daar gevoelig voor zijn en gaan achterlopen.

Geen grote stroomstoring

,,Er zijn strakke afspraken over het hoogspanningsnet in Europa. Het kan niet zo zijn dat landen hun conflicten afwentelen op dat net. Hier moet zo snel mogelijk een einde aan komen'', aldus TenneT. De netbeheerder verzekert dat het probleem niet voor een grote stroomstoring zal zorgen. ,,Dan grijpen de Europese netbeheerders meteen in.'' ANP

Meer over:

ovens, klokken, europa
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!