Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Nieuwe test helpt bij kiezen groenere auto

01-03-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Duurzaam milieu wereld 930x520
Wie op zoek is naar een auto die minder milieubelastend is, kan daarvoor kijken naar een nieuwe test die donderdag in Brussel is gepresenteerd. Green NCAP, een nieuwe samenwerking van Europese consumentenorganisaties, automobielclubs, overheden en universiteiten, testte twaalf auto's op hun 'groene' rijprestaties en deelde daarvoor sterren uit.
Ze onderzochten twee elektrische auto's, drie diesels en zeven benzineauto's. De Hyundai Ioniq en de BMW i3, beide elektrisch, behaalden allebei de maximale vijf sterren. De Volkswagen Golf 1.6TDI, de Fiat Panda 0.9L en de Ford Fiesta 1.0 EcoBoost scoorden het slechtst en kregen nul sterren.

Consumentenbond

Volgens de Consumentenbond, die bij NCAP is betrokken, gaat het om een realistische test. ,,De auto-industrie misleidde consumenten jarenlang met veel te optimistische verbruikscijfers. Het Volkswagenschandaal maakte daarnaast duidelijk dat uitlaatgassen op de weg veel vervuilender kunnen zijn dan in het lab", zegt Olof King van de Consumentenbond.

Milieubelasting

De test gaat nu nog alleen over rijprestaties. In de toekomst wordt ook gekeken naar de milieubelasting bij de productie van elektriciteit en uiteindelijk wordt het energieverbruik tijdens de hele levenscyclus van de auto meegenomen. ANP

Meer over:

auto, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!