Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Nieuwe wet goed voor kopers nieuwe woning'

14-05-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
106 keer bekeken
  •  
nieuwbouw kraan huur bouw koop hypotheek 930
De Eerste Kamer heeft ingestemd met de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb), die in 2021 ingaat. Bouwers moeten dan ook na de oplevering alle gebreken in de woning verhelpen.
Voor kopers van nieuwbouwwoningen is de wet goed nieuws, vindt de Vereniging Eigen Huis. De bouwer moet straks ook een gebrek herstellen dat bij de oplevering over het hoofd is gezien. Tot nu toe hadden kopers vaak een probleem als zij bij de oplevering van hun nieuwe huis een zichtbare schade, defect of ander zichtbaar gebrek hadden gemist. Zelfs met een juridische procedure was het dan vaak niet meer op de bouwer te verhalen. De SGP, VVD, PvdA, GroenLinks, Partij voor de Dieren, 50plus, OSF, D66 en de fractie Duthler stemden voor het wetsvoorstel. Tegen zijn ChristenUnie, CDA, SP en PVV.

Kritisch over nieuw bouwtoezicht

De nieuwe wet verandert ook het toezicht tijdens de bouw. Dat gaat van gemeenten naar private bouwinspecteurs. Vereniging Eigen Huis is kritisch op het gewijzigde bouwtoezicht, omdat het nog niet duidelijk is of dit gaat zorgen voor verbetering, of alleen de kosten voor kopers opdrijft.
Verantwoordelijk minister Ollongren heeft toegezegd dat het private toezicht pas wordt ingevoerd als proefprojecten aantonen dat de bouwkwaliteit van woningen daadwerkelijk omhoog gaat. Vereniging Eigen Huis vindt dat het aantal opleveringsgebreken bij nieuwe huizen omlaag moet. Uit opleveringskeuringen van de vereniging blijkt dat het aantal gebreken in nieuwbouwwoningen na de economische crisis juist is toegenomen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!