Iedere zaterdag om 19.05 uur op NPO 1

'Nog altijd poep en orgaanresten op kippenvlees'

'Nog altijd poep en orgaanresten op kippenvlees'

Bij de slacht van pluimvee gaat te veel nog niet goed. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft dat geconstateerd bij slachterijen. Zo wordt op kippenvlees dat klaar voor verpakking de koeling in gaat nog altijd vervuiling, zoals orgaanresten en poep, aangetroffen.

Bijna 10 procent
De Warenautoriteit trof de vervuiling aan op bijna 10 procent van het gecontroleerde vlees. Dit is overigens een verbetering ten opzichte van enkele jaren geleden, toen op circa 25 procent verontreiniging werd gevonden. Verontreinigde kip kan bij mensen de kans op onder andere een salmonellabesmetting vergroten.

Dierenwelzijn
"Aandachtspunten zijn het uitladen, het kantelen van kratten en de waterbadbedwelming", meldt de autoriteit verder. Het omgaan met de kratten met de dieren gaat nog weleens te ruw en het bedwelmen van de dieren in een bad onder stroom lukt niet altijd.

'Bedrijven moeten beter opletten'

Ook het reinigen en ontsmetten van vervoersmiddelen, het schoon houden van bedrijfsruimten en apparatuur en de persoonlijke hygiëne van het personeel te wensen over. "Je kunt dan denken aan iets simpels als handen wassen", aldus een woordvoerder. Bedrijven moeten daar dus beter op toezien.

Meer toezicht
De NVWA voert meer controles uit om de vleesindustrie te monitoren. In 2015 startte de NVWA met een risicogerichte en meer uniforme wijze van controleren bij de 18 grote pluimveeslachthuizen. Sindsdien neemt de NVWA dagelijks bij ieder groot pluimveeslachthuis meerdere omvangrijke steekproeven. Daar waar nodig treedt de NVWA handhavend op. ANP/NVWA/Omroep Gelderland