Iedere zaterdag om 19.05 uur op NPO 1

Nog eens 79 scholen mogen titel 'excellent' voeren

Nog eens 79 scholen mogen titel 'excellent' voeren

Nog eens 79 scholen in Nederland krijgen maandag te horen dat ze de komende drie jaar de eretitel 'excellent' mogen voeren. Het gaat om 22 basisscholen, 45 middelbare scholen en 12 scholen voor speciaal onderwijs. Het totaal aantal uitblinkende scholen komt hiermee op 191. Om welke scholen het gaat wordt om 12.00 uur bekendgemaakt.

Een excellente school is een school waarvan de onderwijskwaliteit van goed niveau is. Ze onderscheidt zich van andere goede scholen door uit te blinken op een bepaald gebied. Het kan bijvoorbeeld gaan om een innovatief onderwijsaanbod, een bijzondere manier van omgaan met verschillen tussen leerlingen, een inspirerende manier van lesgeven of een onderscheidende manier om de maatschappelijke taak in te vullen. Vorig jaar kregen 49 scholen de titel 'excellent'.

Onderwijs is niet beter

Voorzitter Paul Rosenmöller van Voortgezet Onderwijs Raad, vindt dat het predicaat 'Excellente School' een vertekend beeld geeft en verwarring schept. Dat zei hij vorig jaar maart in een Kassa-uitzending. De Inspectie van het Onderwijs moet volgens hem daarom stoppen met het predicaat 'Excellente School'. Dit predicaat suggereert dat het onderwijs op deze scholen beter is dan op scholen die het label niet hebben. Uit onderzoek van Kassa blijkt dat dit niet waar is. Kassa/ANP

Kijk Kassa: 'Excellente Scholen' niet beter dan andere scholen 17-03-2018