Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Nog te vaak chemische middelen bij gewassen

21-06-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
gewassen
Telers en afnemers van gewassen, maar ook leveranciers van bestrijdingsmiddelen, zijn er onvoldoende in geslaagd om het gebruik van chemische middelen terug te dringen. Er is volgens onderzoek van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) wel vooruitgang geboekt in de afgelopen jaren, maar de doelen op het gebied van waterkwaliteit, biodiversiteit en arbeidsveiligheid zijn nog niet behaald.

Biodiversiteit in agrarisch gebied gaat achteruit

De overheid heeft in 2013 maatregelen aangekondigd om in 2023 te voldoen aan de internationale eisen voor milieu, voedselveiligheid en arbeidsomstandigheden met betrekking tot gewasbescherming. Uit een tussenevaluatie van het beleid blijkt dat onder meer de biodiversiteit in het agrarisch gebied achteruitgaat.

Waterkwaliteit onvoldoende verbeterd

Volgens het PBL is de waterkwaliteit onvoldoende verbeterd. De doelstelling was om het aantal overschrijdingen van de waterkwaliteitsnormen met 50 procent te verminderen ten opzichte van 2013. Dat bleef in 2017 echter steken op 15 procent.

Arbeidsbescherming kan beter

Ook de arbeidsbescherming kan beter. Een kwart van de telers blijkt zijn personeel niet in te lichten over de risico’s van het werken tussen gewassen die met bestrijdingsmiddelen zijn behandeld. De overheid kan daar ook meer werk van maken, want de inspectie SZW voerde bijna geen inspecties uit die gericht waren op gewasbescherming. Het PBL vraagt zich tevens af of de voorlichting over gewasbeschermingsmiddelen door onder meer de leveranciers wel voldoende is.

Plafond voor gebruik gewasbeschermingsmiddelen instellen

Volgens het onderzoeksbureau is het instellen van een plafond voor het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen een mogelijke oplossing om de doelen te halen. Dat beperkt de milieuruimte voor telers, wat de sector kan aanzetten tot innovatie en het gebruik van alternatieven. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!