Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

NZa: 1,3 miljard nodig voor betere verpleeghuiszorg

31-03-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
930x520_bejaarden-ziekenhuis-bejaardenhuis
Om ervoor te zorgen dat alle verpleeghuizen in Nederland voldoen aan de kwaliteitsnormen is er tenminste 1,3 miljard euro extra nodig. Dat concludeert de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Het rapport van de NZa, aangevraagd door demissionair staatssecretaris Martin van Rijn, wordt vrijdag in de ministerraad besproken.
Kwaliteitskader
Als alle verpleeghuizen qua bedrijfsvoering het voorbeeld zouden volgen van de instellingen die het nu al goed doen, is 1,3 miljard euro voldoende om overal de kwaliteitsnormen te halen. Het zogenoemde kwaliteitskader is opgesteld door het Zorginstituut en schrijft voor aan welke minimale voorwaarden alle verpleeghuizen moeten voldoen, onder meer op het gebied van veiligheid en de samenstelling van het bestuur en het personeel.
Meerdere scenario's
Hoeveel geld er nodig is als niet iedereen het voorbeeld van de best presterende verpleeghuizen zou volgen, zegt de NZa donderdag in zijn verklaring niet. Volgens een bron in Den Haag loopt de rekening op naar 3,1 miljard euro als er niets aan de bedrijfsvoering zou worden verbeterd. Het derde scenario dat de NZa schetst zit tussen deze twee uitersten in.
Actie nodig
Dat er moet worden ingegrepen in de verpleeghuiszorg is iets waar eigenlijk alle partijen in Den Haag het over eens zijn. De vier partijen die momenteel over een regering praten - VVD, CDA, D66 en GroenLinks - wilden donderdag nog niet reageren op de conclusies van de NZa. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!