Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Olieprijs omhoog door Saudische minister

12-08-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
olie930x520
De olieprijzen gingen donderdag hard omhoog, na het onbedoeld naar buiten komen van opmerkingen van de minister van Energie van Saudi-Arabië. Daarin stelde de bewindsman dat het olierijke land niet onwelwillend staat tegenover een poging om de oliemarkt weer in balans te brengen.
Vier procent
Het commentaar leidde tot prijsstijgingen van een niveau dat in de afgelopen drie maanden niet meer is waargenomen. De prijs van een vat Amerikaanse olie stond omstreeks 20.30 uur 4 procent hoger op 43,38 dollar, terwijl Brent 4,3 procent duurder werd bij 45,92 dollar per vat.
De opmerkingen stonden in het transcript van een interview met een Saudisch persbureau, dat onbedoeld naar andere journalisten is gestuurd.
Besprekingen
Oliekartel OPEC houdt volgende maand in Algerije weer een informele vergadering. Mogelijk staat de zaak daar al op de agenda. Volgens de Saudische minister biedt die vergadering namelijk goede gelegenheid om de situatie op de oliemarkt te bespreken.
Bij de vorige bijeenkomt van de OPEC in juni lukte het de grote olieproducerende landen niet om tot overeenstemming te komen over een nieuw productieplafond om de olieprijs te stutten.
Brent
De olieprijs ging tot begin dit jaar hard onderuit. De prijs van Brent, de maatstaf voor onder meer olie uit Europa en het Midden-Oosten, zakte daarbij tot iets meer dan 27 dollar per vat. Vervolgens zette herstel in, dat na een opmars tot ruim 51 dollar begin juni weer stokte. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!