Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Omwoners bollenvelden meer blootgesteld aan bestrijdingsmiddelen

07-03-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Bloembollen test tulpen narcissen 930
Voor het eerst is in Nederland aangetoond dat omwonenden van bloembollenvelden aan hogere concentraties bestrijdingsmiddelen worden blootgesteld dan mensen die verder weg wonen. Omwoners worden ook langer blootgesteld dan tot nu toe was bekend, meldt Zembla.

Pesticiden in luiers

Ook in de luiers van baby’s die binnen 250 meter afstand van bollenvelden wonen worden pesticiden aangetroffen. Dit blijkt uit het Onderzoek Bestrijdingsmiddel en Omwonenden dat in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en het Ministerie van Economische zaken is uitgevoerd. Zembla heeft de onderzoeksresultaten in handen.

Toxicoloog: afstand bewaren tot woonkernen

Uit de resultaten blijkt dat de blootstelling zowel in de tuinen als in de huizen van omwonenden plaatsvindt en het hele jaar is verhoogd. Prof. Martin van den Berg, toxicoloog van de Universiteit Utrecht, zegt op basis van dit onderzoek: “Niet spuiten tot op enkele honderden meters afstand van woonkernen waar ook gezinnen met kinderen wonen.”
Hoofdonderzoeker Roel Vermeulen over het rapport:
Lees alle details op de website van Zembla.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!