Vanaf 7 september iedere zaterdag om 19.05 uur op NPO 1

'Onderste steen moet boven over glyfosaat'

'Onderste steen moet boven over glyfosaat'

Een speciale commissie van het Europees Parlement gaat onderzoeken hoe pesticiden toegelaten worden op de Europese markt. Een meerderheid stemt in met de oprichting van het comité naar aanleiding van de recent verlengde vergunning met vijf jaar voor de omstreden onkruidverdelger glyfosaat.

Glyfosaat niet kankerverwekkend volgens EFSA

De glyfosaatvergunning werd mede gebaseerd op het oordeel van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) dat de stof niet kankerverwekkend is. Volgens tegenstanders was de autoriteit echter niet kritisch genoeg over onderzoek dat chemiereus Monsanto, producent van het glyfosaathoudende middel Roundup, heeft aangeleverd. De commissie zal ook naar mogelijke belangenconflicten kijken.

Gevaren van glyfosaat

,,Het is tijd dat de onderste steen boven komt’’, zegt EU-parlementariër Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren). ,,Veel wetenschappers en de Wereldgezondheidsorganisatie hebben keer op keer gewezen op de gevaren van glyfosaat. Naast het risico op kanker is ook steeds gewaarschuwd voor vervuiling van grondwater en rivieren, en voor de hormoonverstorende werking. Die risico’s zijn nooit écht serieus genomen door de bevoegde instanties en de Europese Commissie,” aldus Hazekamp.

"Totaal onnodig en overbodig"

Maar volgens Annie Schreijer-Pierik (CDA) is de parlementscommissie ,,totaal onnodig en overbodig''. ,,Nu wordt door allerlei politici een oordeel geveld over objectief wetenschappelijk onderzoek en onafhankelijke adviezen. Er is een terechte vrees dat deze commissie zal worden gedomineerd door emoties en verdraaiingen.'' Gewasbeschermingsmiddelen zijn volgens haar essentieel voor de voedselvoorziening.

De commissie kan getuigen oproepen en niet-openbare studies opvragen. ANP