Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Onderzoek doorverkoop kaartjes bijna klaar

19-03-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
concert.jpg
Minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken verwacht over ongeveer twee maanden de eerste resultaten van een onderzoek naar de illegale doorverkoop van kaartjes voor evenementen, zoals concerten of sportwedstrijden. Het onderzoek van de Consumentenautoriteit werd vorig jaar september aangekondigd.
De studie richt zich op handelaren die originele kaartjes opkopen en ze doorverkopen met winst. Als ze daarbij misleidende informatie geven over hun identiteit, bijvoorbeeld door zich voor te doen als de officiële verkoper, begaan ze oneerlijke handelspraktijken. Daarop staat een boete die kan oplopen tot 450.000 euro. De CDA-minister verwacht de eerste resultaten uit het onderzoek in de tweede helft van mei, zei ze in een debat met de Tweede Kamer.
In het debat ging het over een wetsvoorstel van de Kamerleden Arda Gerkens (SP) en Nicolien van Vroonhoven-Kok (CDA). Zij willen dat handelaren en ticketbureau's niet meer massaal entreekaartjes opkopen om die met zoveel mogelijk winst te verkopen. Er zou een opslag moeten gelden van maximaal 10 procent en mensen die teveel betalen, moeten hun geld terug kunnen eisen.
Van der Hoeven noemde het ,,doel van de initiatiefnemers symphatiek'', maar had ook kritiek. Ze twijfelde aan de ,,noodzakelijkheid'' van een nieuwe wet, omdat ze denkt dat problemen al heel goed kunnen worden aangepakt met bestaande wetten en regels. Ook vroeg ze zich hardop af of de wet wel past binnen de Europese regels.
De minister zou graag zien dat de branche zelf meer doet om de problemen aan te pakken. Concertorganisaties moeten het systeem van verkoop aanpassen, zodat de ticketshops die kaarten massaal opkopen minder ruimte wordt geboden. Een geschillencommissie zou een gang naar de rechter kunnen voorkomen.
Gerkens en Van Vroonhoven-Kok schatten dat in Nederland 24 websites zich richten op de doorverkoop van kaartjes, terwijl dat er in 1998 maar één was en in 2005 acht. Via computerprogramma's, de inzet van studenten of in sommige gevallen via fraude, slepen ze vaak bakken met kaarten binnen om deze met woekerwinsten door te verkopen, stellen de parlementariërs. Zij willen dat de toegang tot cultuur en sport tegen een redelijke prijs wordt gewaarborgd. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!