Vanaf 7 september iedere zaterdag om 19.05 uur op NPO 1

Onderzoek KBO-PCOB: 'veel senioren financieel kwetsbaar'

Onderzoek KBO-PCOB: 'veel senioren financieel kwetsbaar'

De economie laat juichende cijfers zien, maar de koopkrachtsituatie van veel senioren is minder rooskleurig. Dit blijkt uit het jaarlijkse koopkrachtonderzoek van seniorenorganisatie KBO-PCOB. Veel ouderen zijn financieel kwetsbaar.

Meer dan 3 van de 10 senioren heeft geen eigen vermogen of spaargeld. Zij komen sneller in de problemen bij een onverwachte tegenvaller.  De financieel kwetsbare senior is vaak alleenstaand en vaak vrouw. Ook zijn er opvallend veel ‘jonge’ senioren met financiële problemen. 

Geen buffer

Manon Vanderkaa, directeur KBO-PCOB, doet een dringend beroep op de politiek: “Ik ben opnieuw geschrokken van de verhalen van deze senioren, van de realiteit achter de koopkrachtplaatjes. Veel ouderen hebben geen buffer om hoge zorgkosten of tegenvallers op te vangen. Hiervoor moet meer aandacht komen.”

Moeilijkheden

Uit het onderzoek van KBO-PCOB blijkt dat een stijging van de maandelijkse zorgpremie met 10 euro per maand moeilijkheden geeft bij 23% van de respondenten. 16% van de senioren heeft het afgelopen jaar omwille van de kosten moeten afzien van zorg. 

In totaal deden 1.200 Nederlandse senioren mee aan dit onderzoek

Bron: KBO-PCOB