Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Onderzoek naar bijwerkingen griepprik

01-10-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vaccin_10.jpg
Het Nederlands bijwerkingencentrum Lareb gaat aanvullend onderzoek doen naar de bijwerkingen van de griepprik. Ruim 80 huisartsenpraktijken werken mee aan het onderzoek. Dat maakte Lareb dinsdag bekend.
Doelgroep
Binnenkort beginnen huisartsen weer met het toedienen de jaarlijkse griepprik. De doelgroep bestaat uit ouderen boven de 60 en mensen die kampen met hart- en vaatziekten, longziekten, diabetes, nieraandoeningen of een verminderde weerstand door andere ziekten.
Het vaccin is een cocktail van virussen die de komende winterperiode op loer liggen.
Vragenlijst per mail
Huisartsen gaan hun patiënten vragen mee te doen aan het onderzoek van Lareb. Wie ja zegt krijgt vervolgens enkele keren een vragenlijst per e-mail toegestuurd. Volgens Lareb kan met het monitoren van de bijwerkingen ,,de veiligheid van het griepvaccin nog beter worden bewaakt''.
Mexicaanse griep
In 2009 werden veel Nederlanders ingeënt tegen de Mexicaanse griep die in dat jaar wereldwijd heerste. Bij Lareb kwamen toen ruim 4000 meldingen binnen van merendeels milde bijwerkingen.
Zembla
In Zembla - ' De overbodige griepprik ' stelt directeur van Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) Roel Couthino dat het  griepvaccin dat jaarlijks aan miljoenen Nederlanders wordt gegeven, zijn werk slecht doet. Het vaccin werkt met name slecht bij ouderen en mensen die al kampen met gezondheidsproblemen. Dat beeld wordt bevestigd door Viroloog Ab Osterhaus hij zegt dat de werking van het griepvaccin in eerdere onderzoeken te positief is neergezet.
Minder vaak de griepprik halen
Kwetsbare groepen halen overigens steeds minder vaak de griepprik. In 2012 liet 62 procent van alle kwetsbare patiënten zich vaccineren tegen de griep, in 2008 was dat nog 71,5 procent. Dat blijkt uit onderzoek van het UMC St Radboud in Nijmegen. Het gaat dan om mensen met een verhoogd risico op complicaties na de griep, bijvoorbeeld door hun hoge leeftijd of door aandoeningen aan bijvoorbeeld hart, longen en nieren.
ANP/Zembla
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!