Vanaf 7 september iedere zaterdag om 19.05 uur op NPO 1

Onderzoek naar malafide thuiszorgbedrijven

Onderzoek naar malafide thuiszorgbedrijven

Er zijn meldingen van fraude en misbruik bij thuiszorgorganisaties. Het gaat onder meer om te hoge declaraties voor zorg die soms niet eens geleverd wordt. Daarom slaan inspectiediensten, zorgverzekeraars en het OM de handen ineen om malafide thuiszorgorganisaties aan te pakken.

De komende tijd krijgen thuiszorgbedrijven die worden verdacht van fraude een controlebezoek van de inspectiediensten. Het is vrij eenvoudig, volgens de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), om een zorgorganisatie in de wijkverpleging te beginnen. Bestuurders die bij een dergelijke organisatie de fout ingaan, kunnen zonder veel problemen zo weer een nieuw bedrijf starten.

Zorgverwaarlozing

De toezichthouder stelt hierover het volgende: "Fraude, misbruik en zorgverwaarlozing zetten de kwaliteit en veiligheid van zorg voor een kwetsbare groep cliënten onder druk. Deze kleine groep zorgaanbieders stelt de grote meerderheid die goede zorg levert en goed declareert in een kwaad daglicht."

De gezamenlijke actie is een samenwerking tussen de NZa, Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, de Inspectie SZW, het Openbaar Ministerie en alle zorgverzekeraars. ANP