Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Onveilige sfeerhaarden van de markt gehaald

18-05-2013
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
2530 keer bekeken
  •  
195x90_vuur.jpg
Veel sfeerhaarden op bio-ethanol die in Nederlandse winkels worden verkocht zijn onveilig. De branders kunnen omvallen, lekken brandstof of zijn niet voorzien van duidelijke waarschuwingen voor de gebruiker. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Bij het onderzoek werden achttien tafelhaarden onderworpen aan een aantal tests. Geen van de onderzochte haarden was helemaal in orde, zeventien vertoonden dermate ernstige gebreken dat ze uit de handel moesten worden gehaald.
Eerdere uitzending
Kassa besteedde eind vorig jaar al aandacht aan de risico's van bio-ethanolhaarden. Die worden in de markt gezet als een schoon en veilig alternatief voor open haard vuur. Dat het ook vreselijk mis kan gaan vertelde Kiki Kamerbeek in de uitzending. Zij raakte ernstig verbrand bij het bijvullen van een haard.
Onvoldoende stabiel
De bio-ethanolbranders zijn er in twee soorten: wandhaarden, die je aan de muur bevestigt, en tafelhaarden, die verplaatsbaar zijn. De NVWA onderzocht alleen de laatste categorie, waarbij inspecteurs in winkels de branders bekeken en exemplaren waarvan zij het vermoeden hadden dat er iets mis mee was meenamen voor nader onderzoek. Dat bestond onder meer uit lek- en stootproeven. Daaruit bleek dat zes van de achttien haarden onvoldoende stabiel waren.
Geen waarschuwing
Bij twaalf van de achttien branders ontbrak de verplichte waarschuwing die gebruikers er op moet wijzen de haard niet bij te vullen als deze nog brandt of heet is. Bij tien haarden ontbrak de indicatie voor het maximum vulniveau. Daardoor loopt de gebruiker het risico te veel brandstof bij te vullen waardoor ethanol uit de brander kan stromen en vlam kan vatten.
Boetes
Bij dertien van de achttien branders waren de tekortkomingen dermate ernstig dat de NVWA de leveranciers een boete heeft opgelegd, vier anderen kregen een schriftelijke waarschuwing. De boetes bedragen zo'n 500 euro maar kunnen bij herhaling oplopen tot €10.000. De branders die van de markt zijn gehaald mogen pas weer worden verkocht als de gebreken zijn hersteld. Een aantal leveranciers moet de haarden niet alleen uit de schappen halen, maar ook terugroepen.
Namen fabrikanten
De NVWA heeft geen namen bekend gemaakt van de fabrikanten. Volgens de toezichthouder is dat door wetgeving niet mogelijk. Wel zegt de NVWA er op toe te zien dat fabrikanten voldoende hun best doen om onveilige producten terug te halen. Over zes branders heeft de NVWA wél een waarschuwing op de eigen website geplaatst. Dit is gebeurd omdat deze fabrikanten niet konden garanderen dat zij via andere wegen hun klanten afdoende konden bereiken. 
Uit de schappen
Omdat de NVWA geen namen kan verstrekken vroeg Kassa een aantal grote winkelketens of zij branders uit de schappen hebben gehaald. Kwantum, Kijkshop en Action lieten weten inderdaad branders uit het assortiment te hebben gehaald. Die laatste twee geven aan waarschuwingen op te hangen in alle filialen om mensen te bereiken die al een haard hebben aangeschaft. Datzelfde geldt voor Heuts, een handel in onder meer automaterialen en tuinartikelen met vijftien filialen in Brabant en Limburg.
Onderzoek
In het najaar gaat de NVWA opnieuw onderzoek doen naar bio-ethanolbranders. Dan wordt gekeken of de onveilige haarden echt van de markt zijn gehaald of op de juiste wijze zijn aangepast. Ook zal de NVWA dan de wandhaarden aan een onderzoek onderwerpen. 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!