Vanaf 7 september iedere zaterdag om 19.05 uur op NPO 1

Ook Facebook liet inhuurkrachten meeluisteren

Ook Facebook liet inhuurkrachten meeluisteren

Niet alleen Google en Apple, maar ook Facebook liet inhuurkrachten meeluisteren met audiofragmenten van gebruikers. Facebook liet krachten de fragmenten transcriberen.

Hier kwam persbureau Bloomberg achter op basis van gesprekken van ingewijden. Facebook heeft het verhaal bevestigd, maar benadrukt hier al meer dan een week mee te zijn gestopt.

Controle computergestuurde toepassing

De inhuurkrachten luisterden mee met audiofragmenten van mensen die zelf hadden aangegeven dat hun geluid op schrift moest worden gesteld, bijvoorbeeld voor een berichtje. Hiervoor heeft Facebook een computergestuurde toepassing. De externe krachten die aan het transcriberen waren deden dat volgens Facebook om na te gaan of deze toepassing goed zijn werk deed.

De laatste tijd zijn ook andere techconcerns in opspraak gekomen door meeluisteren, waaronder Apple en Google. Beide partijen hebben aangegeven (voorlopig) te stoppen met meeluisteren. Dat Facebook nu deze grote concerns volgt is opmerkelijk, omdat topman Mark Zuckerberg eerder nog ontkende dat zijn bedrijf audiofragmenten verzamelde. ANP