Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Openheid geeïst over tijgermug

20-08-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
930x520_tijgermug
Het platform Stop Invasieve Exoten wil van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) openheid over alle vangsten en meldingen van tijgermuggen en andere exotische muggen. Het platform doet hiervoor een beroep op de Wet openbaarheid bestuur (Wob).
Stop Invasieve Exoten voelt zich gesterkt in zijn eis door een uitspraak van de Raad van State, eerder deze maand. Die bepaalde dat de NVWA bepaalde documenten openbaar moet maken over de tijgermug, die ziektes als knokkelkoorts of zika kan overbrengen. Tot nu toe heeft de NVWA hier geen gehoor aan gegeven.

Autobanden en kamerplanten

De Aziatische muggen liften meestal mee in autobanden of in lucky bamboo, een oosterse kamerplant. Stop Invasieve Exoten wil dat de NVWA openbaarmaakt om welke bedrijven het gaat. De NVWA wil dit niet omdat het omdat het om privacygevoelige informatie gaat. Bij de toezichthouder was dinsdagochtend niemand bereikbaar voor commentaar.
Behalve openbaarheid van alle relevante documenten sinds 1 januari 2015, wil het platform ook inzicht in meldingen van burgers over exotische muggen. Volgens het platform moet de NVWA binnen maximaal acht weken reageren op het Wob-verzoek.
Volgens het platform zijn tot nu toe dit jaar al tijgermuggen gevonden in de gemeente Amstelveen, Noordoostpolder, Weert, Haarlemmermeer, Deurne en Assen. Gelekoortsmuggen zijn dit jaar opgedoken in Haarlemmermeer, Lingewaard en Assen.   ANP

Meer over:

nvwa, tijgermug
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!