Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Oppassen met huidkankermedicijn

22-04-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
zorgverzekering dokter 930 520 ziekenhuis
Huidkankerpatiënten die het middel cobimetinib ofwel Cotellic gebruiken, hebben een grotere kans op ernstige bloedingen in de hersenen en het maagdarmstelsel. Ook lopen ze risico op onder meer snelle afbraak van spiercellen.
Herkennen van signalen
Daarvoor waarschuwt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG), hoewel ernstige bloedingen nog niet zijn gemeld. Cobimetinib wordt in een beperkt aantal ziekenhuizen gebruikt in combinatie met het medicijn vemurafenib, bij uitgezaaide huidkanker of niet te opereren huidkanker.
Gebruikers doen er erg verstandig aan uit te zoeken hoe ze signalen van ernstige bloedingen of snelle afbraak van spieren kunnen herkennen. Bij ongewone bloedingen, hoofdpijn, duizeligheid, zwakheid, bloed in de ontlasting of het speeksel kunnen ze maar beter direct de dokter raadplegen. Dat moeten ze zeker ook doen bij spierpijn, spierspasmen, spierzwakte en donkere of roodgekleurde urine.
Extra alert
Artsen wordt aangeraden extra alert te zijn op het middel en op de patiënten die het moeten gebruiken. Ze moeten het gebruik ook goed met de doelgroep doorspreken. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!