Iedere zaterdag om 19.05 uur op NPO 1

Optimisme consumenten daalt verder

Optimisme consumenten daalt verder

De stemming onder consumenten in in de maand augustus verslechterd, constateert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Daarbij werd het oordeel over het economisch klimaat negatiever, terwijl de koopbereidheid wel verbeterde.

De graadmeter voor het consumentenvertrouwen kwam in augustus uit op 0. Dit was in juli nog 2. Het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar is min 4. Het vertrouwen bereikte in januari 2000 de hoogste stand ooit. De meter stond toen op 36. Het dieptepunt werd bereikt in maart 2013. Toen stond de meter op min 41.

Pessimisme

Over de economie werden consumenten in twaalf maanden tijd een stuk pessimistischer, stelt het CBS. Ook zijn ze pessimistisch over de economie in de komende twaalf maanden. Daarnaast verslechtert de verwachting over hun eigen financiële situatie en over de toekomstige werkloosheid.

 

Huishoudelijke consumptie

Het CBS kwam ook met gegevens over de huishoudelijke consumptie in juni naar buiten. In die maand bleken consumenten 1,7 procent meer te hebben besteed dan een jaar eerder. Er werd vooral meer uitgegeven aan kleding, woninginrichting en huishoudelijke apparaten. ANP