Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Ouders van meervoudig gehandicapte kinderen zitten met dubbele kosten

22-04-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
146 keer bekeken
  •  
kinderen 930
De vereniging EMB Nederland protesteert tegen een nieuwe maatregel die ingevoerd is door minister Hugo de Jonge. De begeleidingsnorm is door de maatregel nu vastgesteld op 1 begeleider per 3 kinderen, voorheen was dit per 5 kinderen. Dit heeft nadelige gevolgen voor de ouders van ernstig meervoudig beperkte kinderen die een Kinderdagcentrum (KDC) of een Orthopedisch Dagcentrumverblijf (ODC) bezoeken. Dit laten ze weten in een open brief.

Gevolg

De vereniging vindt het een goede maatregel omdat het de werkdruk verminderd en omdat er meer aandacht is voor het kind. Maar bij de invoering van deze nieuwe maatregel, samen met de invoering van een nieuw financieringsmodel, betekent het ook dat het tarief wat ouders moeten afdragen vanuit het Zorg Zwaarte Pakket, negatief uitpakt. Voorheen waren ouders 30 tot 40 procent van hun zorgbudget kwijt aan de kosten voor het Kinderdagcentrum of Orthopedisch Dagcentrum. Nu is dat gemiddeld 80 procent van het budget. De vereniging geeft aan dat er daardoor onvoldoende budget overblijft voor de zorg in huis. De zorgaanbieders voeren de nieuwe regels met terugwerkende kracht in vanaf 1 januari 2019.

Protest

De vereniging geeft aan dat ouders overvallen worden door de maatregelen en dat zij in de problemen komen met afspraken die gemaakt zijn met onder andere zorgverleners voor het verlenen van zorg thuis. Volgens de vereniging zijn er tal van andere manieren om deze kosten te financieren. 
Vereniging EMB Nederland stelt in de brief voor dat zorgaanbieders meer zorg aanvragen, zodat het besteedbare budget voor de zorg thuis onveranderd blijft.
Bron: Vereniging EMB Nederland
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!