Vanaf 7 september iedere zaterdag om 19.05 uur op NPO 1

Ouders van meervoudig gehandicapte kinderen zitten met dubbele kosten

Ouders van meervoudig gehandicapte kinderen zitten met dubbele kosten

De vereniging EMB Nederland protesteert tegen een nieuwe maatregel die ingevoerd is door minister Hugo de Jonge. De begeleidingsnorm is door de maatregel nu vastgesteld op 1 begeleider per 3 kinderen, voorheen was dit per 5 kinderen. Dit heeft nadelige gevolgen voor de ouders van ernstig meervoudig beperkte kinderen die een Kinderdagcentrum (KDC) of een Orthopedisch Dagcentrumverblijf (ODC) bezoeken. Dit laten ze weten in een open brief.

In 2017 luidden ouders van zwaar beperkte kinderen al de noodklok in Kassa. Bekijk het fragment hier.

Gevolg

De vereniging vindt het een goede maatregel omdat het de werkdruk verminderd en omdat er meer aandacht is voor het kind. Maar bij de invoering van deze nieuwe maatregel, samen met de invoering van een nieuw financieringsmodel, betekent het ook dat het tarief wat ouders moeten afdragen vanuit het Zorg Zwaarte Pakket, negatief uitpakt. Voorheen waren ouders 30 tot 40 procent van hun zorgbudget kwijt aan de kosten voor het Kinderdagcentrum of Orthopedisch Dagcentrum. Nu is dat gemiddeld 80 procent van het budget. De vereniging geeft aan dat er daardoor onvoldoende budget overblijft voor de zorg in huis. De zorgaanbieders voeren de nieuwe regels met terugwerkende kracht in vanaf 1 januari 2019.

In 2017 startte Kassa de actie #ikziejewel om aandacht te vragen voor ouders van kinderen met een zeer ernstige meervoudige beperking. Bekijk het fragment hier.

Protest

De vereniging geeft aan dat ouders overvallen worden door de maatregelen en dat zij in de problemen komen met afspraken die gemaakt zijn met onder andere zorgverleners voor het verlenen van zorg thuis. Volgens de vereniging zijn er tal van andere manieren om deze kosten te financieren. 

Vereniging EMB Nederland stelt in de brief voor dat zorgaanbieders meer zorg aanvragen, zodat het besteedbare budget voor de zorg thuis onveranderd blijft.

Bron: Vereniging EMB Nederland