Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Ouders: weg met snoepautomaat uit scholen

22-12-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
184 keer bekeken
  •  
snoepreep 930x520
Een overgrote meerderheid van ouders van schoolgaande kinderen in het voortgezet onderwijs wil dat snoepautomaten op scholen verdwijnen. Dat blijkt uit een peiling door Informatiepunt Ouders & Onderwijs in opdracht van Kassa. Toch staat er nog op ruim twee derde van de scholen in het voortgezet onderwijs een snoep/snackautomaat, waaronder scholen met het predicaat Gezonde Scholen.

'Alle ongezonde voeding weg uit school'

Ouders & Onderwijs legde de stelling ‘Op een school hoort geen snoepautomaat’ voor aan 1857 ouders. Daarvan antwoordde 83 procent (1544) EENS. En 17 procent (313): ONEENS.
Volgens de meest recente cijfers van het RIVM staan er op nog zo’n 70 procent van de scholen in het voortgezet onderwijs snoep/snackautomaten. Het RIVM constateerde in het rapport De Voedingsomgeving op scholen in 2016 dat er op scholen de laatste jaren meer aandacht is voor gezonde voeding door initiatieven als De Gezonde Schoolkantine en De Gezonde School. Maar tegelijkertijd staan snoepautomaten een echt gezonde voedingsomgeving in de weg. Dit sluit aan bij het onlangs door staatssecretaris Blokhuis van VWS gepresenteerde Preventieakkoord dat stelt dat alle ongezonde voeding uit de scholen moet verdwijnen.

Geen snoepautomaat is 'principiële keuze'

Opvallend genoeg staan juist ook snoepautomaten op Gezonde Scholen en scholen die deelnemen aan de Gezonde Schoolkantine van het Voedingscentrum. Kassa deed een steekproef onder scholen die zich op het thema Voeding onderscheiden als Gezonde School. 20 scholen geven antwoord op de vraag of er een snoepautomaat op hun school staat. 13 scholen (65%) zeggen JA en 7 (35%) NEE. Als reden waarom er nog wel een automaat op hun school staat, geven scholen aan dat leerlingen anders bij de supermarkt of snackbar de ongezonde producten wel kopen. De scholen die geen snoepautomaat hebben stellen soms dat dit een principiële keuze is.

Grens calorieën naar beneden

Het Voedingscentrum wil dat scholen stapsgewijs tot een gezonder voedingsaanbod komen. Maar het staat ook toe dat producten als chips en chocoladerepen in de automaten tot de gezondere voedingsmiddelen worden gerekend zolang ze maar onder de 110 calorieën blijven wat bij kleinere porties mogelijk is. Het Voedingscentrum erkent dat dit verwarrend is en is van plan de grens naar beneden (75 calorieën) bij te stellen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!