Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Ouderwetse cv-ketel over drie jaar in de ban'

28-03-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
728 keer bekeken
  •  
verwarming 930x520
Op donderdag 31 december 2020 wordt de allerlaatste cv-ketel in Nederland geplaatst. Per 2021, dus over twee jaar en acht maanden, wordt de standaard-ketel verboden. Vanaf dan kan hij aan het eind van zijn levensduur alleen nog worden vervangen door een warmtepomp, zonnewarmte, stadsverwarming of een hybride systeem (half cv-ketel, half warmtepomp), schrijft de Volkskrant

Voorstel

Dat staat volgens de krant in het voorstel van een brede coalitie met daarin installatiebranche Uneto-VNI, de fabrikanten van cv-ketels, milieuorganisaties en een groot deel van de energiesector.

'Sneller verduurzamen'

In Nederland zijn jaarlijks zo’n 350.000 gasgestookte cv-ketels aan vervanging toe. Door straks geen traditionele cv-ketels meer te installeren, moeten woningen en andere gebouwen sneller verduurzamen, aldus de vijftien partijen. Zo moet het realiseren van het klimaatverdrag van Parijs sneller binnen bereik komen. Ook moet het gasgebruik worden teruggedrongen met het oog op de verlaging van de aardgaswinning in Groningen. Vrijwel alle gebouwen en woningen in Nederland worden nu nog verwarmd met Gronings gas.

Kosten

Om te komen tot het uitbannen van de traditionele cv-ketel zijn er nog wel een aantal hordes om te nemen, aldus een woordvoerder van de coalitie. Zo moeten de kosten voor de nieuwe systemen, die nu nog een stuk hoger liggen dan voor de traditionele cv-ketel, omlaag. Ook moeten er straks voldoende vakbekwame installateurs zijn, moet worden gekeken naar de ruimte die de nieuwe systemen innemen en moet er een laagdrempelige financieringsregeling komen.

'Niet overal lukken'

Overigens zal het niet overal lukken om de traditionele cv-ketel te vervangen door bijvoorbeeld een hybride cv-systeem, erkent de woordvoerder. ,,Als het ergens niet kan, dan kan het gewoon niet. Dan moeten we er iets anders voor verzinnen, zoals toch een cv-ketel. Of een andere manier van verwarmen, bijvoorbeeld met een zonneboiler.’’
Bron: de Volkskrant / ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!