Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Overheid moet les in moedertaal ondersteunen

09-08-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
jeugd jong kind 930
Erik Visser stelt dat de overheid meer moet doen om onderwijs in de moedertaal van kinderen met een migratieachtergrond te ondersteunen. ‘De politiek laat zich leiden door sentimenten in plaats van feiten’, schrijft Trouw.
Er is sprake van ‘nodeloze weerstand’. Deze toestand doet meer kwaad dan goed concludeert Erik Visser in zijn scriptie over thuistaalonderwijs, die hij schreef voor de master Nederlands als tweede taal aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn advies luidt dat de overheid dit onderwijs weer moet stimuleren én controleren.

Moedertaal versus tweede taal leren

Al jaren blijkt uit wetenschappelijke studies dat onderwijs in de moedertaal het leren van een tweede taal niet belemmert, maar juist een positieve invloed heeft. Des te beter een kind is in de eerste taal, des te beter het zich een tweede taal kan toe-eigenen. Dat zou er zelfs voor pleiten om jonge kinderen met een migratieachtergrond eerst les te geven in de eigen taal, totdat die ver genoeg ontwikkeld is om een tweede taal eraan toe te voegen.
Bron: Trouw
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!