Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Overheidsschuld verder afgenomen

22-09-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
mijnoverheid 930
De overheidsschuld daalde in de eerste helft van het jaar met bijna 14 miljard euro naar 421 miljard euro. Dit komt overeen met 58,7 procent van het bruto binnenlands product (bbp) en is de laagste schuldquote sinds 2010. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag.
Overschot van 4 miljard
De schuld kon afnemen door een begrotingsoverschot van 4 miljard euro en de opbrengsten uit de verkoop van financiële bezittingen, aldus het statistiekbureau. Zo verkocht de Staat in het eerste halfjaar aandelen ASR voor bijna 2 miljard euro en een gedeelte van haar belang in ABN AMRO voor 1,5 miljard euro. Het overheidssaldo over de periode van het derde kwartaal van vorig jaar tot en met het tweede kwartaal van 2017 komt uit op een overschot van 1,1 procent van het bbp.
Schuldquote
De overheidsschuld uitgedrukt als percentage van het bbp op jaarbasis wordt de schuldquote genoemd. Eind 2016 bedroeg deze nog 61,8 procent. Dit was boven de Europese norm van 60 procent aan het eind van een kalenderjaar. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!