Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Overheidstekort eurolanden slinkt

24-10-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
geld munten 930x520
Het overheidstekort van de eurolanden is in het tweede kwartaal in doorsnee verder geslonken. Dat blijkt uit cijfers die Europees statistiekbureau Eurostat maandag heeft gepubliceerd.
Overheidstekort met 1,5 procent af
De overheidstekorten van alle negentien eurolanden samen namen in het tweede kwartaal af tot gemiddeld 1,5 procent van de omvang van de economie (bbp). Daarmee was het gat op de begrotingen een fractie kleiner dan in de eerste drie maanden van dit jaar. In het tweede kwartaal van 2015 kwam het tekort nog uit op gemiddeld 2,1 procent. In de Europese boekhoudregels geldt een maximum van 3 procent.
Nederland en Duitsland sterkste overheidsfinanciën
Nederland hoort met Duitsland bij de landen met de sterkste overheidsfinanciën. Het CBS meldde eind september al dat Nederland in het tweede kwartaal een overschot van 0,5 procent heeft geboekt, na een tekort van 1,1 procent in de eerste drie maanden van dit jaar. Het Centraal Planbureau rekent vooralsnog op een tekort van 1,1 procent over heel 2016.
91,2 procent
De staatsschuld van de eurolanden bedroeg in het tweede kwartaal gemiddeld 91,2 procent van het bbp, tegen iets meer dan 92 procent een jaar eerder. De Nederlandse schuld liep terug van 67 naar 63,7 procent. Daarmee komt Nederland in de buurt van het Europees vastgestelde maximum van 60 procent. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!