Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Pas op voor internetoplichting op Marktplaats

31-01-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
136 keer bekeken
  •  
195x90_marktplaats_03.jpg
Oplichting op Marktplaats is nog steeds één van de meest voorkomende vormen van internetoplichting. Bij de Fraudehelpdesk komen hierover de meeste meldingen binnen.
Geen kaartjes
Christian Bolm kocht afgelopen november twee concertkaartjes via Marktplaats. De verkoper was al vijf jaar actief dus vertrouwde Christian hem. Hij betaalde €70, maar kreeg geen kaartjes. Achteraf blijkt dat de account van de betrouwbare verkoper gehackt is. Een oplichter incasseerde het geld van Christian en van anderen. Op Opgeletopinternet.nl staan twintig meldingen over deze verkoper. In realiteit zijn er waarschijnlijk nog meer slachtoffers. Marktplaats mailde Christian dat verkoper 'Superkleertjes' verdacht was, maar die had zijn naam inmiddels veranderd in 'Marco', waardoor Christian geen argwaan koesterde.
Vernuftiger
De methodes van de oplichters worden steeds vernuftiger. Door middel van phishingmails hacken ze accounts van betrouwbare verkopers om met behulp van die accounts mensen op te lichten. Deze oplichters werken vaak met katvangers. Een katvanger is verantwoordelijk voor de rekening en kan daar grote problemen mee krijgen. Op Pasopjepas.nl lees je meer over katvangers en geldezels.
Reactie Marktplaats
Marktplaats laat in een schriftelijke reactie weten voor oplichters te waarschuwen . Ook waarschuwen ze op te passen met phishingmails . Controleer voordat je tot aankoop overgaat op de website van de politie of er meldingen zijn gedaan over de betreffende verkoper. Daarnaast geeft Marktplaats aan actief samen te werken met het Landelijk Meldpunt Internetoplichting.
'Marktplaats kan meer doen'
Toch vindt Bas Ketelaars van Stichting Stop Internetoplichting dat de verkoopsite meer kan doen. "Als je weet dat er gefraudeerd wordt dan heb je de verplichting om de consument daartegen te beschermen. Alleen een account blokkeren is niet voldoende. Je zou ook kunnen kijken naar de mogelijkheden om ip-adressen te blokkeren. Daarnaast zou er meer actief gekeken worden naar malafide advertenties."
Heb je toch iets besteld en krijg je niets geleverd, doe dan aangifte via het Landelijk Meldpunt Internetoplichting . Meld je klacht daarnaast ook op Opgeletopinternet.nl.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!