Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Patat, brood, koffie en ontbijtkoek moeten minder acrylamide bevatten

19-07-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
65 keer bekeken
  •  
patat930x520
Voedselproducenten, fastfoodketens en restaurants moeten producten als patat, ontbijtkoek, brood, koffie en chips minder ongezond gaan maken. Ze moeten de hoeveelheid kankerverwekkende acrylamide terugdringen. Experts van de EU-lidstaten bereikten daar woensdag in Brussel een akkoord over.
Acrylamide ontstaat bij het frituren, bakken of roosteren met hoge temperaturen van zetmeelrijke producten. Ondanks vrijwillige maatregelen van de industrie is het gehalte in veel producten nog hoog. Daarom komen er nu regels, die wellicht ingaan in het voorjaar van 2019. De Europese Commissie denkt ondertussen na over welke maximale niveaus moeten gaan gelden voor bepaalde voedingsmiddelen.
EU-commissaris Vytenis Andriukaitis (Gezondheid) is tevreden. ,,Vandaag hebben we een belangrijke stap gezet om de gezondheid en het welzijn van burgers te beschermen.'' Hij denkt dat mensen nu ook thuis bij het koken beter gaan opletten.
De Europese koepel van consumentenorganisaties BEUC verwelkomt het akkoord, maar had liever al bindende limieten gezien. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!