Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Pensioenfondsen blij met principeakkoord pensioenstelsel

06-06-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
solliciteren afspraak handen 930x520
Het principeakkoord tussen het kabinet en sociale partners over een nieuw pensioenstelsel is een "belangrijke stap" op weg naar een toekomstbestendige oudedagsvoorziening. Dat laten pensioenfondsen weten in een reactie op de doorbraak in het pensioenoverleg.
Het is nu zaak de afspraken op korte termijn verder uit te werken, laat de overkoepelende Pensioenfederatie weten. Daarbij is het van belang dat de risico's tussen verschillende groepen eerlijk worden verdeeld, zegt voorzitter Shaktie Rambaran Mishre.

'Afgestapt van dure schijnzekerheid'

Volgens directeur Peter Borgdorff van zorgfonds PFZW wordt nu afgestapt van dure schijnzekerheid, doordat het beoogde nieuwe stelsel flexibeler meebeweegt met de economie. Dat betekent dat pensioenen sneller omhoog kunnen in goede tijden, maar ook omlaag kunnen bij tegenwind.
Die flexibiliteit is voor deelnemers beter te begrijpen dan het huidige stelsel, vult Rambaran Mishre aan. “Je kunt heel goed uitleggen waarom je ingrijpt op het moment dat het slecht gaat. Dat is gemakkelijker uitlegbaar dan wanneer je vijf jaar later moet korten."

'Goede uitgangspunten'

Volgens ambtenarenfonds ABP, het grootste pensioenfonds van Nederland, bieden de gemaakte afspraken goede uitgangspunten voor deelnemers. Zij hebben baat bij een persoonlijker en duidelijker pensioencontract, aldus voorzitter Corien Wortmann.
De pensioenfondsen voor de metaalsector PMT en PME vinden dat dat aangesloten leden "zeer zeker gebaat" zijn bij de nieuwe afspraken. Die verkleinen namelijk de kans op pensioenkortingen, stellen ze. "Een verlaging hoeft pas bij een beleidsdekkingsgraad onder de 100 procent in plaats van 104 procent." ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!