Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Permanent overleg tegen digitale oorlog'

29-08-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
cyber beveiliging 930x520
Ministeries moeten permanent en ,, niet alleen in tijden van crises" samenwerken tegen de digitale dreiging uit het buitenland. Dat zegt brigade-generaal Wilfred Rietdijk in de Volkskrant. Hij is de strategisch adviseur Nationale Veiligheid en Cyber van het ministerie van Defensie.
'Nepnieuws'
Het gaat onder meer om nepnieuws waarmee de democratie kan worden ondermijnd. ,,Het is niet alleen een militair vraagstuk", aldus Rietdijk. Daarom moeten er andere ministeries bij betrokken worden.
Volgens Rietdijk is Nederland in een 'informatie-oorlog' het kwetsbaarst als het gaat om de integratie. ,,Er zijn van die vileine nepnieuwsberichten: 'asielzoekers mogen gratis treinreizen.' Het is niet waar, levert enorme woede op en is ook politiek van invloed."
'Beïnvloeding van burgers is groot'
Burgers kunnen tegenwoordig makkelijker worden beïnvloed dan in het verleden, aldus de brigade-generaal. ,,Iedereen heeft een telefoon, iedereen is benaderbaar. De mogelijkheid tot beïnvloeding is groot." Landen als China, Rusland, Iran VS en Israël lopen in deze ontwikkelingen voorop.
Rietdijk is voorstander van samenwerking tussen media en overheid tegen nepnieuws. ,,Daarover zouden betrokken partijen een pact kunnen sluiten met de belangrijkste media. Dat we bijvoorbeeld actief zeggen of iets geverifieerd is of niet, en dat de media dat erbij plaatsen. Dan zouden we krachtiger staan tegen desinformatie." ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!