Vanaf 7 september iedere zaterdag om 19.05 uur op NPO 1

Petitie voor hogere straffen voor kinddaders zeer populair

Petitie voor hogere straffen voor kinddaders zeer populair

De petitie voor zwaardere straffen in het jeugdstrafrecht blijkt heel populair. Ruim 30.000 mensen hebben binnen twee dagen via internet op petitie.nl hiervoor een petitie ondertekend.

Deze handtekeningenactie is het initiatief van de ouders van drie kinderen die in 2017 gedood werden door minderjarigen.

Maximale straf in jeugdstrafrecht

De straf voor de jeugdige daders was tussen de een en twee jaar jeugddetentie en jeugd-tbs. De 14-jarige Romy Nieuwburg uit Hoevelaken werd door een leeftijdgenootje gedood. Deze dader kreeg één jaar jeugddetentie en jeugd-tbs. Dat is op dit moment de maximale straf die iemand onder de 16 jaar kan krijgen. Ook in de zaak van Nick Bood (16) uit Assendelft kreeg de destijds 15-jarige dader diezelfde straf. De 17-jarige jongen die terechtstond voor de dood van Savannah Dekker (14) uit Bunschoten kreeg twee jaar jeugddetentie en jeugd-tbs. Ook dat is de maximale straf die iemand van zijn leeftijd kan krijgen.

"Ouders hebben levenslang"

"Een straf van één of twee jaar is een lachertje", aldus de moeder van Romy op Facebook. "Dit doet geen recht aan het leed wat ons is aangedaan. Ouders hebben levenslang!"

Moeten er hogere straffen komen in het jeugdstrafrecht?

Vind jij dat er hogere straffen moeten komen voor kinddaders? Laat dan hieronder je stem achter.

De ouders willen de handtekeningen uiteindelijk aanbieden aan minister Sander Dekker (Rechtsbescherming). ANP