Iedere zaterdag om 19.05 uur op NPO 1

Plant- en diersoorten staan op uitsterven door hitte

Plant- en diersoorten staan op uitsterven door hitte

Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten stellen dat de aanhoudende droogte onherstelbare schade toebrengt aan de natuur. Dat meldt het NRC.

De twee organisaties nemen vooral in het oosten van het land waar dat plant- en diersoorten het zwaar hebben. Deze staan op uitsterven als gevolg van de huidige droogte én door die van vorig jaar. 

Om welke dier- en plantsoorten gaat het?

In Drenthe zijn enkele vlindersoorten afhankelijk van veen. Het gaat om soorten als het veenbesblauwtje, de veenbesparelmoervlinder en het veenhooibeestje. Deze vlinders hebben het nu heel zwaar. Ook enkele zeldzame plantensoorten zuchten onder de droogte, zoals verschillende soorten zegge.

Daarnaast is op de Sallandse Heuvelrug, een heuvelrug tussen Hellendoorn en Holten in Overijssel, volgens Natuurmonumenten bovendien een "dramatische daling" te zien van het aantal kamsalamanders, heikikkers en diverse soorten libellen.

Naast de bovengenoemde diersoorten worden ook vissen als beekprik ernstig bedreigd door het droogvallen van beken in het oosten en zuiden van het land.

De beide periodes van droogte zijn volgens de natuurbeheerders de "genadeklap". Deze landschappen hebben vaak al tientallen jaren te lijden onder verdroging, door onder andere ontwatering voor de landbouw, overvloedige stikstof en de aanplanting van bomen.

Bron: NRC