Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

President DNB: meer aandacht voor vrije huursector

12-02-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
huis_huur_woning_930x520
De vrije huursector is de afgelopen decennia te veel een ,,ondergeschoven kindje'' geweest in het Nederlandse woningmarktbeleid. Dat stelt president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB). In een speech hamerde het centralebankhoofd er maandag op dat er meer aandacht nodig is voor vrije huurwoningen.
Volgens Knot hadden beleidsmakers jarenlang vooral oog voor de sociale huursector en de koopmarkt, met als gevolg dat er nu veel te weinig vrije huurwoningen zijn. ,,Waar net na de Tweede Wereldoorlog de woningvoorraad nog voor 60 procent uit vrije huur bestond, is daar anno 2019 nog geen 10 procent van over.''

'Huren moet aantrekkelijke alternatief worden'

Knot signaleert de laatste jaren wel weer een lichte stijging van het aanbod. ,,Middenhuur is door het kabinet dan ook hoog op de agenda gezet. Maar dat is niet genoeg'', vindt hij. De DNB-baas zou graag zien dat huren, onder meer vanwege de doorstroming, weer een aantrekkelijk alternatief wordt voor het kopen van een huis.
Volgens Knot betekent dit ook dat bijvoorbeeld fiscale voordelen voor eigenwoningbezit, denk aan de hypotheekrenteaftrek, tot het verleden gaan behoren. Dat laatste punt stipt Knot vaker aan, mede omdat Nederland een relatief hoge hypotheekschuld heeft. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!