Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Prijsvergelijking: huur-een-verhuiswagentje

  •  
31-10-2015
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
481 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding_2015-10-31_om_20.08.36.jpg
Elk jaar verhuizen er anderhalf miljoen mensen in Nederland. 70% doet dat zelf! Dan is het handig om een vrachtwagentje te huren waar je precies met een gewoon rijbewijs in mag rijden. Waar ben je het goedkoopst uit voor zo'n verhuurbus met laadklep?
We gingen langs bij zeven verhuurbedrijven in Utrecht. Ons uitgangspunt was overal hetzelfde: we wilden op de zaterdag verhuizen, zouden onder de 100 kilometer blijven en we wilden het eigen risico in ieder geval verlagen. Onze bevindingen staan in dit overzicht .
Prijsverschillen
Tot vier keer toe zat er een verschil tussen de prijs op de website en de prijs die we in het filiaal kregen.
Europcar
Bij Europcar kwam dit verschil op ruim €85. In een verklaring laat het verhuurbedrijf het volgende weten. "Onze vestigingen en de website hanteren dezelfde tarieven. Echter, wanneer het om een last-minute verhuring gaat en de vestiging op dat moment een lage bezetting heeft, kan er door de vestiging een uitzondering worden gemaakt in de vorm van een korting. We hebben namelijk liever dat een bestelauto alsnog wordt verhuurd, weliswaar tegen een lager tarief, dan dat deze niet wordt verhuurd. Op het moment dat onze bezettingsgraad hoog is en we weinig bestelauto's beschikbaar hebben, wordt er geen korting gegeven. De korting wordt dus niet standaard gegeven en wordt enkel als uitzondering toegepast om stilstand te voorkomen."
Multirent
Bij Multirent kwam het verschil op maar liefst €129. In een reactie zegt het verhuurbedrijf dat dit komt omdat het huren via de site alleen van vrijdag tot maandagmorgen kan. Ter plekke kan de bus vanaf zaterdag gehuurd worden. "De reserveringswizard op onze website houdt hier momenteel echter nog geen rekening mee, waardoor de genoemde situatie kan ontstaan. Het huurtarief zal in dergelijke gevallen achteraf altijd goedkoper zijn dan vooraf gecommuniceerd, maar we zijn het erover eens dat er in geen geval een verschil mag ontstaan in de tarieven die worden gecommuniceerd. Samen met de afdeling Marketing zal er naar de mogelijkheden gekeken worden om de weekendtarieven in de reserveringswizard voor betreffende vestigingen vanaf vrijdagmiddag 17.00 uur te laten berekenen, dus gelijk aan de procedure die we nu op onze vestigingen en ons klantcontactcentrum hanteren. Multirent verandert dan niets in de handelswijze, maar wel in de communicatie vooraf aan de klant, waarmee het doel van jullie programma in het geval van Multirent bereikt is, namelijk een correcte handelswijze en het op de juiste wijze informeren van de klant."
Sixt
Bij verhuurbedrijf Sixt kwam het verschil op €200. Dit is te verklaren omdat toen wij op de site de bus wilden reserveren, er geen vrachtwagen meer te krijgen was in of rondom Utrecht. Volgens het reserveringssysteem kwamen we uit in Hoofddorp waar we een extra bedrag moesten betalen omdat dit filiaal niet open is in het weekend. Toen we langs gingen in het filiaal in Utrecht bleek er nog wel een vrachtwagenbus te huren. Het verhuurbedrijf laat ons weten dat wanneer er wel een vrachtwagen beschikbaar zou zijn geweest op de site, dat de prijs dan dezelfde is.
Busjehuren.nl
Tot slot kwamen we een prijsverschil tegen tussen het huren via Busjehuren.nl (€315) en de prijs wanneer je aan de balie komt van het bedrijf waar het busje staat, namelijk €276, een verschil van €39. Busjehuren.nl zegt hierover het volgende: "Het verschil komt vanwege de samenstelling van het verhuurpakket. Bij Busjehuren.nl zitten onbeperkte kilometers en alle verzekeringen zijn er in meegenomen. Bij Bochane Rent (dat door Busjehuren.nl werd aangewezen als verhuurder red.) komt dit, wanneer je dit aanschaft, er nog bij.
Bo-rent gaat de fout in
Wanneer we een verhuisbus via de site van Bo-rent bestellen, staan alle extra verzekeringen standaard aangevinkt. Dat mag helemaal niet. Dit zelfde trucje passen ze ook toe wanneer we in het filiaal langsgaan. Ze zetten alvast de aftankboete van €24 euro op de rekening. Dat is als je de auto niet met een volle tank inlevert. Dan moet je dus niet alleen de brandstof, maar ook die extra kosten betalen terwijl je de bus ook gewoon zelf kan aftanken. Nu komt Bo-rent als goedkoopst uit de bus, maar als je niet oplet, betaal je veel te veel! Bo-rent gaat naar de standaard aangevinkte kosten kijken, zegt het bedrijf tegen ons.
Extra tips
In de studio zit Robert Middendorp van vergelijkingssite Huren.nl . Hij legt uit waar de grote prijsverschillen vandaan komen: "Bij sommige bedrijven kun je niet voor een dag huren. Dan zit je vast aan een heel weekend omdat je alleen op vrijdag kan ophalen en pas op maandag kan terug brengen. Dat zijn dan al snel drie dagen huur en dus hogere kosten." Ook kijkt Middendorp voor ons naar de kleine lettertjes. "Bij bijna alle verhuurbedrijven wordt gesproken over het eigen risico voor bovenhoofdse schade. Dit is schade aan de bus boven de 1m90. Bijvoorbeeld door laaghangende takken of het rijden in een te lage tunnel. Dit is niet af te kopen of te verlagen. Let daar goed op." Ook heeft hij voor ons gekeken naar de verschillen in eigen risico, de kilometerkosten per gereden kilometer en geeft hij tips voor het huren van een verhuisbus.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!