Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Proef automatische trein Groningen 'geslaagd'

15-03-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
trein dubbeldekker 930x520
Een proef met een personentrein op de automatische piloot is geslaagd, melden de initiatiefnemers. De testen met cruisecontrol op het traject tussen Groningen en Zuidhorn werden sinds zaterdag uitgevoerd door de provincie Groningen, spoorbeheerder ProRail, vervoerder Arriva en treinfabrikant Stadler.
Volgens de partijen zijn de tests, die 's nachts plaatsvonden, voorspoedig verlopen en hebben ze veel gegevens opgeleverd. De verwachting is dat het systeem, dat de taken van de machinist overneemt, kan bijdragen aan constanter en punctueler rijden. Daardoor kunnen er meer treinen op een traject gaan rijden.

'Een mooie stap'

Hoeveel tijdwinst geboekt wordt en hoeveel extra treinen kunnen rijden, moet blijken uit vervolgtesten. De partijen noemen de test ,,een mooie eerste stap om door te gaan".

Vervangen

De bedoeling van het systeem is niet om de machinist te vervangen, want deze blijft verantwoordelijk voor de besturing. Het systeem is er om hem of haar te ondersteunen. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!