Vanaf 7 september iedere zaterdag om 19.05 uur op NPO 1

Proef NS: reiziger kan appen als hij zich onveilig voelt

Proef NS: reiziger kan appen als hij zich onveilig voelt

De Nederlandse Spoorwegen gaan proefdraaien met veiligheidsmeldingen via WhatsApp en sms in de trein. Per 1 juli kunnen reizigers op treinen van het type Flirt en op de stations Tilburg, Breda en Eindhoven met een app of sms doorgeven als ze zich onveilig voelen.

Initiatief staatssecretaris

De proef komt er op verzoek van staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat). "Ik wil dat reizigers zich veilig voelen in de trein, ook laat in de avond of in een lege coupé", aldus Van Veldhoven begin dit jaar. "Het kan best fijn zijn als je de NS met dit alert een seintje kunt geven, bijvoorbeeld als je ziet dat een dronken reiziger mensen lastigvalt of meubilair wordt vernield."

Assistentie indien noodzakelijk

Via de melding krijgt de reiziger direct contact met de NS Veiligheidscentrale. Als het gaat om een melding waarbij directe ondersteuning gewenst is, zal assistentie worden ingeroepen van een Veiligheid & Service-team of van de politie. De proef moet uitwijzen of het (anoniem) melden van overlast ervoor zorgt dat reizigers zich prettiger voelen. Na 6 maanden proefdraaien wordt de balans opgemaakt. ANP