Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Prostaatkanker beste opgespoord met MRI

30-11-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
MRI.jpg
Een MRI-onderzoek is de beste manier om een diagnose te stellen bij prostaatkankerpatiënten. Dat blijkt uit twee promotie-onderzoeken van UMC St Radboud in Nijmegen. Dat meldt het ziekenhuis vrijdag.
Diagnose
Meestal wordt zo'n diagnose gesteld aan de hand van bloedonderzoek en een biopsie. Bij dat laatste wordt een klein stukje weefsel weggehaald en bestudeerd. ,,Die combinatie is echter weinig specifiek en betrouwbaar en leidt soms tot onnodige behandelingen'', constateert het St Radboud.
MRI
Met een MRI wordt de binnenkant van het lichaam gescand. Zo kunnen de exacte plaats, het precieze stadium, de agressiviteit en de grootte van de tumor beter bepaald worden.
'Significant' of 'niet-significant'?
Bij prostaatkanker is het lastig te bepalen of een tumor 'significant' of 'niet-significant' is. En 'niet-significante' tumor levert geen klachten op en hoeft ook niet altijd behandeld te worden. Promovendus en radioloog in opleiding Thomas Hambrock ontdekte dat een speciale MRI-techniek, namelijk mp-MRI, dit onderscheid beter kan maken dan een biopsie. Zijn collega-promovendus Derya Yakar onderzocht hoe het stellen van diagnoses met deze techniek nog verder verbeterd kan worden.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!