Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

PvdA en CDA bezorgd over afvalwater Twente

05-08-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
930x520_waterleiding
Regeringspartij PvdA en oppositiepartij CDA maken zich zorgen over mogelijke milieuvervuiling in Twente. De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) wil daar weer afvalwater in de bodem lozen. Het gaat om vervuild water dat ontstaat bij de oliewinning in Schoonebeek.
Afvalwaterinjecties
De partijen hebben er grote moeite mee dat de NAM de zogenoemde afvalwaterinjecties gaat hervatten door de heropstart van Schoonebeek. Zij stelden donderdag vragen aan minister Henk Kamp (Economische Zaken).
PvdA-Kamerlid Jan Vos wil weten of de aanvoerbuizen met het giftige afvalwater dwars door een erkend natuurgebied en een waterwingebied lopen. Hij vraagt zich ook af of de NAM over de benodigde vergunningen beschikt.
CDA-Kamerleden Agnes Mulder en Pieter Omtzigt verwijten de minister dat hij de Kamer niet onmiddellijk heeft geïnformeerd over de oliewinning in Schoonebeek.
Handtekeningen
Eerder dit jaar waren 30.000 handtekeningen ingezameld tegen de injecties. PvdA-afdelingen in de regio zijn woedend op de NAM en minister Kamp, ,,die doodleuk doorgaan met het vergiftigen van de bodem in ons mooie Twente'', aldus de website van de PvdA Noordoost Twente.
Lek
De olieproductie kwam vorig jaar stil te liggen na een lek in een afvoerbuis van het afvalwater. De buis is inmiddels gerepareerd en de NAM wil weer aan de slag. Maar eerst moet de herstelde buis worden goedgekeurd en dat is het werk van het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM).
Alternatieven
Het ministerie van Economische Zaken wacht het oordeel van het SodM af en verwacht dat binnenkort, aldus een woordvoerster. Zij wijst er verder op dat er vijf alternatieven voor de injecties worden onderzocht. Minister Kamp wil nog dit jaar de knoop doorhakken over hoe het verder moet met het afvalwater. ANP

Meer over:

water, cda, afval, pvda, afvalwater
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!