Iedere zaterdag om 19.05 uur op NPO 1

Regels winkelen in Europese webshops voortaan gelijk

Regels winkelen in Europese webshops voortaan gelijk

Nieuwe Europese regels zorgen ervoor dat consumenten overal in Europa op dezelfde manier hun online aankopen kunnen doen. Een online aanbieder mag consumenten uit verschillende landen niet verschillend behandelen, meldt de Autoriteit Consument & Markt. Dit wordt ‘geoblocking’ genoemd. Deze regels zijn sinds 3 december 2018 van kracht.

Wat houdt ‘geoblocking’ in?

Geoblocking houdt in dat een online aanbieder klanten ongelijk behandelt op basis van hun nationaliteit of verblijfplaats. Dit gebeurt als zij geen toegang krijgen tot de website of worden doorgeleid naar een andere versie van de website. Of als zij producten en diensten niet kunnen kopen onder dezelfde voorwaarden. Geoblocking gebeurt meestal online, maar komt ook elders voor bijvoorbeeld bij autoverhuurbedrijven of attractieparken.

Wat verandert er voor consumenten?

Met de nieuwe regels kunnen Nederlandse consumenten overal in de EU online winkelen zonder drempels. Alle consumenten in de EU kunnen op websites die zich op hen richten hun aankopen doen onder dezelfde voorwaarden. Overigens is een in het buitenland gevestigd bedrijf niet verplicht de aankopen ook op een adres in Nederland te bezorgen.